Friday, June 1, 2012

LAGUNA ALBASTRA

"Laguna Albastra" e un loc de agrement in Fagaras langa fosta mea locuinta din perioada stagiaturii de acum patruzeci de ani. Pe vremea aceea desi  locuiam langa ea nu am vizitat-o: era rezervata pentru sefi, muritorii de rand nu aveau voie sa intre. Intre timp cineva a preluat-o si a transformat-o intr-un loc de agrement minunat. Aici au facut rulotistii nostri mai multe intalniri dar eu nu apucasem sa vin. Acum insa vor sa faca sedinta de alegeri,  deci e o intalnire importanta si Doru care nu mai iesise din oras cat fusesem in Florida era dornic sa mearga. Pe mine inca ma durea spatele cam la fel de rau ca in ultimele trei saptamani si nu reuseam sa supravietuiesc decat cu patru algocalmine pe zi pe langa tratamentul indicat de medic dar m-am gandit ca ori acasa ori la munte tot o sa ma doara, macar sa mai ies din casa.
Asa ca dimineata de vineri, 1 iunie, m-am sculat devreme si am inceput sa ma pregatesc de plecare. Am facut bagajul , am platit factura de telefon caci ramasesem restanta si, la ora 10 si jumatate, o ora rezonabila, am plecat la drum. Era cald si soare am avut un drum placut pana spre Rasnov unde s-a innorat si chiar ne-a apucat ploaia pentru ceva timp, dar pana la urma am ajuns cu bine. Deja se adunasera o multime de rulote, dar pajistea unde campasera era imbibata de apa dupa atatea ploi. Noi am tras cam in mijlocul drumului , Doru a decuplat rulota si, numai cu masina, am plecat la doamna Nita. 
Doru cumparase, cred ca de la paste, cand intentionase sa vina aici in vizita, doi pesti din care ii plac ei si-i congelase, asa ca ii aveam in ladita frigorifica dar am uitat s-o luam din rulota sa i-o ducem. Sper ca nu se vor dezgheta pana maine, de tot. Oricum ea va trebui sa si-i transeze inainte sa-i bage la congelator din nou. 
Asa ca ne-a facut deja celebra ei mamaliga si ne-a dat sa mancam caci, afland de dimineata ca venim a intrat in viteza si a gatit toata ziua pentru noi. Am aranjat ca revenim maine dimineata sa aducem  pestele si  sa rezolvam si cu restul de mancare si am plecat inapoi sa aranjam rulota si sa ma intind putin caci iar ma durea rau spatele. 
Doru a fixat rulota si a cuplat-o la curent iar eu am facut paturile si am aranjat lucrurile in dulapuri. Apoi el si-a luat bicicleta cu motor,  pe care o adusese pe stativ in spatele rulotei, si s-a dus la plimbare. 
Eu am amanat putin odihna, curioasa sa vad piscina. E un adevarat complex de piscine foarte frumoase, cu apa curata si fundul cu faianta tip mozaic alb-albastru cu diverse figurine, in special delfini. 
Cea mai mare piscina are intre 1 si 1,5m adancime, are o forma de inima, e foarte mare si are un bar in mujloc. Pe o latura a ei sunt trei mici piscine pentru copii si alaturi mai multe topogane, fiecare altfel, care te arunca intr-o alta piscina cu trepte pentru iesire. 
In sfarsit am descoperit si piscina pentru innotatori cu adancime intre 2,5 si 5 m si de dimensiuni rezonabil de mari. Chiar poti innota acolo, nu e un lighean. Si are si trambuline pe trei nivele. 

Din pacate nu ma pregatisem si cu costum de baie. Era bine daca as fi putut face putina plaja si poate baie zilele astea caci se anuntase vreme calda. Si acum erau doua fetite in apa desi era tarziu si incepuse iar sa se innoreze deci apa nu putea sa fie prea rece. Pana am facut eu inconjurul piscinei am obosit atat de tare ca m-am prabusit pur si simplu pe pat in rulota. Nu a trecut mult si a inceput o vijelie si apoi ploaia. Doru isi facuse pofta de plimbare cu bicicleta si a plecat sa mai vorbeasca cu lumea dar eu  nu m-am dat jos din pat doua ore. Intre timp s-a oprit si ploaia si am iesit si eu sa caut si sa salut cunostintele. 
Am facut ceva conversatie dar nu am intalnit doamnele cu care eram eu mai apropiata asa ca am pornit la studierea imprejurimilor.  

Inca de la venire observasem un lac cu lebede si cu barci dar nu avusesem timp decat sa fac cateva poze. Acum am pornit sa cercetez locurile. De fapt sunt doua lacuri legate intre ele printr-un canal ce trece pe sub alee. 
Barcile si hidrobicicletele trec pe acolo dintr-un lac intr-altul facand un drum destul de lung si variat. 
M-am plimbat in jurul  acestui lac frumos si salbatic dar totusi foarte curat si inconjurat de pajiste cu iarba deasa si inalta. Aici nu se taie iarba in fiecare saptamana ca la Chicago, aici totul pare mult mai natural. Vegetatia era atat de bogata si verde! 
Dupa ce am inconjurat lacul am ajuns la o alee pe care mai parcasera rulote si campere si pe unde se adunasera ai nostri la un pahar de vorba intr-un salon cu vedere la ambele lacuri. Mai departe am trecut pe langa un restaurant circular deja aranjat pentru banchetul  bacalaureatilor de anul acesta, banchet ce va avea loc maine. Restaurantul e foarte elegant si aici vom avea si noi o masa festiva duminica. Deocamdata am vizitat exteriorul, care e de asemenea foarte frumos, cu un doc peste apa celui de-al doilea lac, pe care e o terasa rustica cu mese lungi si banci de lemn. In mijlocul lacului, pe care se plimbau stapane patru lebede albe minunate, era o insula si pe aceasta un chiosc, de asemenea cu banci si mese de lemn. 
Dar elementul cel mai frumos e un pod arcuit care te conduce din fata reataurantului pe insula. Are  margini elegante, din fier forjat si dedesubt o  structura metalica dantelata ce se reflecta frumos in apa. 
E surprinzator ca pe o suprafata destul de mica pana la urma descoperi la tot pasul ceva nou, e o mare densitate de elemente minunate si toate impreuna formeaza un tot plin de farmec. Mai putin romantica, zona dintre piscine si lacuri era ocupata de un mare teren de sport multivalent: tenis, baschet, volei etc.

No comments:

Post a Comment